ANA SAYFA /// TÜRKÇE-ENGLISH
2017 yılında global boya sektörünün, bir önceki yıla göre %15 büyüyerek 150 milyar dolar hacme ulaştığı öngörülüyor.
2017 yılında boya sektörünü olumsuz etkileyen pek çok gelişme yaşandı. Çin’de çevresel yeni regülasyonlar getirilmesi ve ham madde üreticilerinde yaşanan büyük yangınlar sektörde ham madde arzında ciddi sıkıntı yarattı. Tüm bunların yanında kurdaki dalgalanmalarla birlikte maliyetlerde önemli seviyede artış görüldü.
Bu global tabloda Türk boya sektörü, 20’ye yakın büyük ölçekli ve gelişmiş üretim teknolojisine sahip şirket ve yaklaşık 600 KOBİ ile dünya boya sektöründen yaklaşık %2 pay alıyor.
900 bin tonun üzerinde büyüklüğe sahip Türk boya sektörünün ihracat hariç pazar büyüklüğü 2 milyar doların üzerinde. Kişi başına boya tüketimi yıllık 11 kg’a erişen Türkiye, Avrupa’nın en büyük 5. boya üreticisi konumunda bulunuyor.
Üretim kapasitesinin %65 oranında kullanıldığı Türk boya sektöründe, yıllık boya üretiminin yaklaşık %80-85’i büyük ve orta ölçekli kuruluşlar tarafından gerçekleştiriliyor. Vernik ve tiner ağırlıklı üretimi kapsayan %15-20’lik üretimi küçük ölçekli şirketler yapıyor. Yurt içi pazardaki arz fazlası nedeniyle sektörde Afrika ülkeleri başta olmak üzere yurt dışı pazarlara yönelimin artması bekleniyor.
YENİ TRENDLER
Yoğun rekabetin olduğu pazarda son dönemde çevre ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkileri en aza indirmek ve müşterilerden gelen çevreci ürün talebini karşılamak üzere çevre dostu ürünlere yönelik güçlü bir eğilim görülüyor. Bu çerçevede yüksek katı madde içerikli ürünlerin, toz boyaların ve VOC düşük ürünlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Aynı anlayışla çevreci özellikli su bazlı sistemlerin pazardaki payı da yükseliyor. Tüm boya alt sektörlerinde bu çevreci ürün çalışmaları her geçen yıl artıyor.
İnşaat, mobilya ve oto tamir boyalarında VOC oranının düşürülmesine yönelik yerli mevzuatın da yakın zamanda yayımlanacak olması, şirketlerin bu konudaki çabalarını hızlandırıyor.
Bunların yanında AB mevzuatları paralelinde biyosidal ürünlere yönelik mevzuatın hayata geçmesi, REACH’in yerli karşılığı olan KKDİK’nin Haziran 2017’de yayınlanması gibi faktörler de bu konularda boya üretici şirketlerin duyarlılığını ve çalışmalarını artırıyor.
PAZAR DAĞILIMI
İnşaat, mobilya, otomotiv, ağır sanayi ve matbaacılık sektörlerine boya satışı yapan sektörün üretiminin %60’ı inşaat boyaları alanında gerçekleşiyor. Boya Sanayicileri Derneği’nin (BOSAD) verilerine göre şirketlerin üretiminin %15’i mobilya boyaları, %10’u sanayi boyaları, %9’u otomotiv boyaları ve kalan %6’sı toz boya segmentine yönelik faaliyet gösteriyor.